Od redakcji | |
Żaden człowiek nie jest w stanie wyobrazić sobie życia bez wody. A żaden zakład z branży spożywczej, bez wody nie mógłby prowadzić produkcji. To "oczywista oczywistość". Z kolei woda jako podstawowy surowiec do wytwarzania napojów, woda technologiczna – to temat-rzeka... Zapraszam Państwa do lektury artykułów z cyklu „woda i ścieki”, które znajdziecie na końcu niniejszego wydania magazynu, jak i w numerach następnych.
Czy zbliża się koniec "piwnego boomu" w Polsce? Branża szacuje, że w tym roku wzrost sprzedaży piwa nie przekroczy 5%. Nadal jest jednak o co walczyć. Statystyczny Polak wypija ok 92 litrów, a szacunki mówią, że pić będzie nawet 100 litrów piwa rocznie. Wciąż więc zwiększają się moce produkcyjne browarów. Niech przykładem będą inwestycje w zakładzie w Warce, o których piszemy na stronie 5. Z kolei o aktualnej sytuacji i planach związanych z dawnym Browarem Belgia rozmawiamy z Pawłem Sudołem, prezesem Kompanii Piwowarskiej. W numerze znajdziecie Państwo także interesujący artykuł dot. badań nad właściwościami zdrowotnymi piw tzw. przemysłowych i tych z produkcji domowej, a ponadto sporo materiału dotyczącego sensoryki – m.in. wyniki badań naukowych w tej dziedzinie. Przed nami mnóstwo branżowych spotkań i konferencji. Wiosna, jeszcze przed sezonem, to tradycyjnie czas, kiedy branża się spotyka, analizuje, podsumowuje. Agro Przemysł objął najważniejsze imprezy swym patronatem medialnym. Listę najbliższych konferencji, sympozjów znajdziecie Państwo na stronie 14. Obiecujemy, że w kolejnym wydaniu zamieścimy obszerne relacje. Redaktor Wydania Aleksandra Wojnarowska | |