Od redakcji |
Po zimie… przed latem
Pożegnaliśmy zimę. Wreszcie! – powiedzą niektórzy. Inni z kolei zmartwią się nie na żarty – bo znów trzeba będzie wszystko chłodzić, mrozić… Nadchodzi okres upałów i szczyt produkcji w zakładach spożywczych. Z myślą o naszych czytelnikach zapytaliśmy więc specjalistów, co nowego proponuje nam na ten sezon przemysł chłodniczy, by było oszczędnie i… zimno.
Na chłodno natomiast przyjrzeliśmy się ofercie browarów. Wszak latem bez bursztynowego napoju (w odpowiedniej temperaturze oczywiście) z pewnością wielu z nas byłoby smutno. Odwiedziliśmy więc Browar Okocim, wypytaliśmy jego dyrektora, Tomasza Malca, co szykuje dla nas na nadchodzące upalne miesiące. Zawitaliśmy też do niewielkiego Browaru Zamkowego w Raciborzu, by na własne oczy przekonać się, że jeszcze są miejsca, gdzie piwo fermentuje w otwartych kadziach. Zapytaliśmy też specjalistę – Macieja Chołdrycha „Co szkodzi piwu?”.
Dla tych, których piwo mniej interesuje, z tych czy innych względów, Aniela Orłowska zbadała rynek soków, nektarów i napojów niegazowanych. O ich produkcji pisze natomiast profesor Piotr Cyklis w artykule „Ekonomika wyparki wielostopniowej”.
Odwiedziliśmy targi branży HoReCa, targi piekarnictwa i cukiernictwa oraz targi opakowań, gdzie najnowsza oferta rynku dostępna była na wyciągnięcie ręki – wyciągnęliśmy więc opakowania metalowe, by przyjrzeć się im dokładniej w artykule Sławomira Żurka „Sukces opakowany. Dlaczego puszka?”.
Z kolei słów kilka o ubezpieczaniu produkcji i zakładów, przed okresem powodzi, podtopień, susz i ulewnych deszczów, które zawsze przychodzą „nie w porę” napisał Maciej Rapkiewicz w przeglądzie rynku ubezpieczeń pod tytułem „Ryzyko nie minęło wraz z rokiem 2010”.
Oddajemy w Państwa ręce nowy Agro Przemysł. Nowy zarówno pod względem numeru, jak i koncepcji. Mamy nadzieję, że zaproponowane działy ułatwią odnalezienie interesujących materiałów i artykułów, wprowadzając nieco ładu w zawartość merytoryczną. I niecierpliwie czekamy na sygnały z Państwa strony – czy taka forma trafi a w Wasze potrzeby, jakie tematy powinny zostać poruszone, o jakich zakładach chcielibyście jeszcze przeczytać. |
|
Temat numeru 2/2011 |
Od poduszki do deseru Magda Rydzy | 8 |
Słodkie targi Magda Rydzy | 10 |
Pakujemy się? Magda Rydzy | 12 |
Mleczarstwo |
Matematyka w jogurcie Magda Rydzy | 14 |
Metody pogłębionego utleniania cz. III dr hab. inż. Krzysztof Barbusiński | 15 |
Maślany biznes Magda Rydzy | 20 |
Zabezpieczenia żelbetu Barbara Słomka-Słupik | 22 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
W podziemiach browaru Magda Rydzy | 27 |
Filozofia zapewniania. Czyli jakość Browaru Okocim Magda Rydzy | 29 |
Nie obrażam się na klienta Wywiad z Tomaszem Malcem, dyrektorem Browaru Okocim | 32 |
Wzór na utrzymanie ruchu Wojciech Mączyński | 34 |
Polska wódka pojedzie do Chin? Wywiad z Leszkiem Wiwałą, prezesem Związku Pracodawców PPS | 38 |
Co szkodzi piwu? Maciej Chołdrych | 40 |
Przetwórstwo owoców i warzyw |
Trendy na rynku soków, nektarów i napojów niegazowanych Aniela Orłowska, AC Nielsen Polska | 42 |
Ekonomika wyparki wielostopniowej dr hab. inż. Piotr Cyklis | 44 |
Nowa generacja chłodni składowych Grzegorz Mizera, Dariusz Butrymowicz | 50 |
Przetwórstwo zbożowe |
Ryzyko nie minęło wraz z 2010 Maciej Rapkiewicz | 55 |
Sukces opakowany. Dlaczego puszka? Sławomir Żurek, PBS Polska | 57 |
VAT-owane ciastka. Ciastkarnie w roli przestępców skarbowych Wywiad z Małgorzatą Chudzik, prokurentem Dan Cake Polonia | 60 |