Od redakcji |
Sezon produkcyjny otwarty
Dziś w branży spożywczej eksploatacja linii produkcyjnych jest podstawowym zadaniem działu utrzymania ruchu, stanowiąc nie lada wyzwanie, szczególnie w sezonie produkcyjnym. Tym bardziej, że każda linia produkcyjna jest inna, a wytwórcy napojów czy żywności nie mogą pozwolić sobie na przestoje i generowanie strat.
Kierunki rozwoju utrzymania ruchu są ściśle powiązane z bieżącymi trendami rozwoju technologii informatycznych, które w naturalny sposób przenikają do praktyki gospodarczej. Dlatego zastosowanie technologii informacyjnych zasadniczo zmienia strukturę przedsiębiorstw. Aby dowiedzieć się, jakie systemy informatyczne wspomagają dziś utrzymanie ruchu, należy zajrzeć do artykułu pt. „E-UR. Narzędzie do zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw”.
Równie istotnym elementem, na który w dobie inflacji coraz większą uwagę zwracają przedsiębiorstwa, jest zmniejszenie zużycia energii, a co za tym idzie – kosztów. Jak osiągnąć ten cel? M.in. dzięki wdrożeniu audytu energetycznego, co pozwala na racjonalne zarządzanie energią.
Podejmowanie decyzji na szczeblu zarządczym możliwe jest na podstawie informacji z systemu UR. W tym celu niezbędne jest uwzględnienie informacji z kilku obszarów, np. ekonomicznych. Odpowiedzią na te potrzeby jest system mierzenia efektywności, zawierający w sobie szereg informacji pomiędzy produkcją, utrzymaniem ruchu, a zarządem firmy. Kwestię ta przybliża Arkadiusz Burnos.
UR to niezwykle szeroki obszar. Okazuje się, że nawet samo określenie „utrzymanie ruchu” staje się dziś odrobinę niewystarczające do wyrażania tego, co można zrobić w celu zagwarantowania niezawodności, dostępności, jakości i bezpieczeństwa infrastruktury przedsiębiorstw. Mam nadzieję, że tematyczne artykuły z tego zakresu choć odrobinę przybliżą Państwu tak istotne kwestie z tego zakresu, szczególnie w sezonie produkcyjnym.
|
|
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Co ma Polak na talerzu? cz. II Małgorzata Siewierska | 8 |
Żywność z i bez glutenu Izabela Szamrej | 14 |
Temat numeru: Utrzymanie ruchu |
Znaleźć złoty środek Bohdan Szafrański | 18 |
Komputerowe wsparcie produkcji Andrzej Loska | 20 |
Efektywność utrzymania ruchu Arkadiusz Burnos | 28 |
W poszukiwaniu oszczędności energii Roman Kołodziej | 32 |
E-UR Narzędzie do zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw Małgorzata Jasiulewicz, Mariusz Piechowski | 36 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Państwowy monopol Leszek Wiwała | 42 |
Pierwszy łyk piwa Maciej Chołdrych | 48 |
Alternatywa w procesie filtracji Agnieszka Szpikowska | 51 |
Smak ze stuletniej kadzi Angelika Gajewska | 52 |
Dojrzały, choć zielony Angelika Gajewska | 54 |
Mleczarstwo |
Nie polepszamy doskonałego Rozmowa z Januszem Frąckowiakiem | 56 |
Dodatki do żywności |
Słodycz pilnie poszukiwana Magdalena Sikora | 58 |
Sposób na trwałość Lesław Juszczak | 64 |
Zagrożenia w przemyśle spożywczym |
Czyste czy brudne? Sprawdzam! Dorota Kręgiel | 70 |
HACCP… i wszystko pod kontrolą Agnieszka Nawirska-Olszańska | 76 |