Od redakcji |
Kiedy emocje przeminą…
W pierwszej połowie roku głównym tematem, jaki przewijał się we wszystkich środkach komunikacji, były rozgrywki Euro. W związku z tym firmy zacierały ręce i liczyły na większe zyski. Jak to wydarzenie wpłynęło na sprzedaż napojów alkoholowych? Królowało piwo. Na zbyt nie mogli narzekać również producenci napojów spirytusowych. Wstępne dane wskazują, że emocje sportowe miały związek z zatrzymaniem trendu spadku sprzedaży. Szczegółową analizę tego, co dało Euro i co teraz czeka rynek napojów alkoholowych, przedstawia Leszek Wiwała.
Nie tylko piwa w czasie sportowych emocji odniosły sukces. Mogliśmy obserwować również wielką ofensywę napojów cytrynowych produkowanych na bazie piwa, tzw. radlerów. Maciej Chołdrych, zainteresowany tym faktem, postanowił zbadać zagadnienie i sprawdzić, co też na temat szeroko pojętej grupy piw smakowych sądzi społeczeństwo. Czy wybór tego rodzaju trunku to kwestia smaku czy może filozofii?
Producenci piw na razie wszechobecnego kryzysu nie odczuwają – wielu inwestuje, a Browar Gontyniec jest nawet w trakcie budowy zakładu wyposażonego w nowoczesną technologicznie linię do wytwarzania i rozlewu piwa. O szczegółach tej inwestycji opowiada Zbigniew Cholewicki, prezes Browaru Gontyniec S.A.
Zakłady różnią się od siebie m.in. wytwarzanym produktem, technologią, stosowanymi urządzeniami, ale z pewnością łączy je jedno – pasja ludzi, którzy w nich pracują. Zarówno serowarzy, jak i piwowarzy są przekonani, że ich praca to swego rodzaju sztuka. Takie podejście mają również pracownicy SM Spomlek, o czym w wywiadzie wspomina prezes spółdzielni Edward Bajko. |
|
Temat numeru: Czysta produkcja |
To pasją się wygrywa Rozmowa z Edwardem Bajko, prezesem SM Spomlek | 8 |
Temat numeru: Czysta produkcja |
Czym pluje kocioł? Gwidon Janów | 10 |
Czysty zakład, czysty zysk Magdalena Markiewicz | 14 |
Czysta strefa Agnieszka Nawirska-Olszańska | 16 |
Separacja zanieczyszczeń ferromagnetycznych cz. I Martin Juraszek | 22 |
Browarnictwo i przemysł spirytusowy |
Piwo z gryki i szarłatu Leszek Jaszczak | 24 |
Dwa oblicza browaru Angelika Gajewska, Przemysław Płonka | 27 |
Rzecz o piwnych wynalazkach Maciej Chołdrych | 30 |
Eurospożycie, czyli sytuacja rynku alkoholowego po Euro 2012 i prognozy na przyszłość Leszek Wiwała | 34 |
Piwne zaklęcia Paweł Błażewicz | 38 |
Mleczarstwo |
Pielęgniarki od sera Angelika Gajewska, Przemysław Płonka | 40 |
Gospodarka wodno-ściekowa |
Wolne od zanieczyszczeń Agnieszka Włodyka-Bergier | 44 |
Zwiększą produkcję z większą oczyszczalnią Angelika Gajewska | 48 |
Współoczyszczanie odcieków ze składowiska odpadów komunalnych ze ściekami mleczarskimi Anna Świerczyńska, Ewa Puszczało, Jolanta Bohdziewicz | 52 |
Prawo |
Dobrowolność czy obowiązek? Izabela Szamrej | 56 |
Dodatki do żywności |
Słodka roślina Lesław Juszczak | 60 |
Zagrożenia w przemyśle spożywczym |
Test na czystość wody Dorota Kręgiel | 64 |
Wydarzenia branżowe |
W ciągłym ruchu… Angelika Gajewska | 69 |