Od redakcji |
Odzysk
Choć wprawdzie tematem numer jeden 2020 roku będzie z pewnością koronawirus, nie znaczy to, że zniknął inny, poważny problem. Niedoboru wody – w jednych obszarach globu, czy nawalnych deszczy – w innych (problem suszy ma rozwiązać projektowana ustawa o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania jej skutkom, o czym pisze Mikołaj Maśliński).
Woda – ograniczanie jej zużycia, coraz lepsze, skuteczniejsze oczyszczanie ścieków, wprowadzanie słynnej już gospodarki o obiegu zamkniętym to odpowiedź wielu zakładów branży spożywczej na powyższe problemy związane ze zmianami klimatu. W bieżącym numerze opisujemy choćby duży projekt, jakim może pochwalić się Grupa Żywiec, Browar w Namysłowie. Oddana do użytku w grudniu 2019 r. beztlenowa oczyszczalnia ścieków to jeden z najnowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce. Zamieszczony w magazynie materiał z oczyszczalni obrazuje, jak potrzebna i duża jest ta inwestycja.
Tu – będąc przy temacie inwestycji – zachęcam też do artykułu o nowej linii produkcyjnej PepsiCo w zakładzie w Michrowie, której moce to nawet dwa miliony puszek na dobę.
Jest problem z wodą, ale i z odpadami, których z roku na rok jest coraz więcej. Jak nimi mądrze gospodarować? Tego do wiemy się z artykułu Bartosza Kruszewskiego. Natomiast o stratach i marnotrawieniu żywności możemy przeczytać w materiale Agnieszki Nawirskiej-Olszańskiej.
By straty minimalizować i wykorzystywać wszystko, co jest możliwe do wykorzystania, warto wprowadzać zasady wspomnianej gospodarki obiegu zamkniętego. W temacie tym wypowiada się Małgorzata Zawilska-Rospędek w artykule „Odzysk wody ze ścieków”. – W zmianie sposobu myślenia pomaga idea Gospodarki Obiegu Zamkniętego, którą można stosować nie tylko w obszarze odpadów, ale też ścieków – podkreśla autorka.
Tych, którzy zapoznają się już z tematami „ekologicznymi” zapraszam m.in. do lektury wywiadu z Januszem Palikotem, o którym znów jest od pewnego czasu głośno. W swoim browarze w Tenczynku również wprowadza „odzysk”, przy okazji produkcji Tenczyńskiej Okovity. Jak tłumaczy: „Jedną z naszych idei jest, aby z różnego rodzaju piwa pszenicznego otrzymywać alkohol w postaci 43%, o wyraźnych cechach tego piwa, z którego został uzyskany”.
|
|
|
Beczka Palikota Rozmowa z Januszem Palikotem, właścicielem Browaru Tenczynek | 8 |
Czy każdy browar może konkurować w rozwijającym się sektorze napojów bezalkoholowych? Wilfried Teuber | 14 |
2 miliony puszek na dobę Opracowanie: Liliana Kaniuch | 14 |
TEMAT NUMERU: WODA I ŚCIEKI |
Odzysk wody ze ścieków Małgorzata Zawilska-Rospędek | 20 |
Efektywność działania i koncepcja modernizacji oczyszczalni ścieków dla OSM Sierpc Dariusz Kilanowski, Katarzyna Umiejewska | 24 |
Elementy mikrobiologicznych metod badania żywności i wody Marta Tytko | 30 |
Browar Namysłów z nowoczesną oczyszczalnią Fotoreportaż z Browaru Namysłów | 36 |
Pomiary CHZT Bartłomiej Biczysko | 40 |
Bezpieczny produkt |
Pochodzenie ma znaczenie Sylwia Ciągło-Androsiuk | 42 |
Na straży żywności Marta Stachnik | 50 |
Utrzymanie ruchu |
By zwiększyć moc. Systemy automatyki w zakładach Damian Żabicki | 56 |
Innowacyjność SOEE Opracowanie: Liliana Kaniuch | 60 |
Prawo |
Czy nowe regulacje prawne zdołają powstrzymać negatywne skutki suszy? Mikołaj Maśliński | 62 |
Nowe przepisy prawa żywnościowego i ich konsekwencje Izabela Tańska | 66 |
Gospodarka odpadami |
Czym są straty i marnotrawstwa żywności w przemyśle spożywczym? Agnieszka Nawirska-Olszańska, Kamil Nawirski | 72 |
Odpady z przemysłu rolno-spożywczego i ich zagospodarowanie Bartosz Kruszewski | 78 |