Partner serwisu
24 marca 2025

Zielony dodatek do wiosennej kuchni

Kategoria: Aktualności

26 marca obchodzimy Dzień Szpinaku – warzywa, które od lat inspiruje do tworzenia różnorodnych dań. Chętnie wykorzystujemy go w sałatkach, zapiekankach, makaronach i przekąskach. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi doskonale komponuje się zarówno z intensywnymi przyprawami, jak i kremowymi sosami. Sięgając po szpinak w kuchni warto postawić na proste rozwiązania podkreślające jego charakter. W tym kontekście świetnie sprawdzą się produkty WSP „Społem”, które wzbogacą smak zielonych potraw i pozwolą na szybkie przygotowanie pełnowartościowych posiłków.

Zielony dodatek do wiosennej kuchni

Szpinak w dobrym towarzystwie

Jego delikatna struktura sprawia, że idealnie łączy się z wyrazistymi dodatkami. Warto więc sięgnąć po klasyczne zestawienia, takie jak szpinak z czosnkiem i serem feta, ale również po mniej oczywiste, np. dodając odrobinę Majonezu Kieleckiego Lekkiego, który podkreśli kremową konsystencję zielonych sosów i past. Dla wielbicieli ostrzejszych smaków idealnym uzupełnieniem szpinakowych potraw będzie Musztarda Kielecka Sarepska.

Wytrawne gofry z pastą szpinakową

Warzywo to można wypróbować także w wersji na ciepło, np. w wytrawnych gofrach z zielonym sosem.  Są lekko chrupiące, a jednocześnie puszyste. W połączeniu z pastą szpinakową na bazie Majonezu Kieleckiego Lekkiego oraz serem feta stworzą ciekawą alternatywę dla klasycznych kanapek. To idealny pomysł na nieoczywiste śniadanie, lunch lub kolację..

Składniki na gofry:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

½ szklanki mleka

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy

szczypta soli

Pasta szpinakowa:

100 g świeżego szpinaku

2 łyżki Majonezu Kieleckiego Lekkiego

1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej Sarepskiej

50 g sera feta

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez minutę. Przełóż do miski, dodaj Majonez Kielecki Lekki, Musztardę Kielecką Sarepską i rozkruszony ser feta. Wymieszaj na gładką pastę. W osobnym naczyniu połącz składniki na gofry i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez kilka minut, aż będą złociste. Podawaj z pastą szpinakową, opcjonalnie posypane świeżymi ziołami.

Dzięki odpowiednim dodatkom szpinak może stać się inspiracją do tworzenia smacznych i niebanalnych dań. Więcej przepisów i produktów WSP „Społem” można znaleźć na stronie: www.wspspolem.com.pl

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ