Oszczędność wody to ''małe piwo''
Woda jest jednym z podstawowych surowców do produkcji piwa. W browarach zużywane są różne jej ilości i jest to uzależnione od procesów technologicznych oraz systemów utrzymania czystości. Ograniczenie zużycia wody możliwe jest przez wyeliminowanie niektórych uchybień. Niektóre z nich można usunąć nie inwestując w nowe urządzenia.

Woda jest jednym z najważniejszych surowców wykorzystywanych w całym przemyśle spożywczym. Stosowana jest w wielu operacjach jednostkowych, takich jak spławianie surowca, mycie, płukanie, blanszowanie, pasteryzacja, ogrzewanie, chłodzenie, jako składnik produktów, do utrzymania czystości i higieny na terenie całego zakładu. W zależności od sposobu prowadzonych procesów technologicznych zużywane są różne ilości wody nawet w zakładach o tym samym profilu produkcji.
Cały artykuł został opublikowany w nr 3/2014 magazynu "Agro Przemysł"