Partner serwisu

Filtracja wody mineralnej

Kategoria: Bezpieczny produkt

Praktycznie każdy zakład produkujący napoje czerpie wodę z własnych ujęć. Woda występująca na większości obszaru Polski zawiera na ogół nadmiar żelaza i manganu oraz zawiesiny. Aby usunąć nadmiar żelaza i manganu, należy utlenić je do postaci nierozpuszczalnej i odfiltrować wraz z pozostałą zawiesiną. Najczęściej wykorzystywane są do tego filtry żwirowe. Taka filtracja jest w stanie usunąć cząstki o średnicach większych niż ok. 20 mikrometrów. Jeżeli chcemy uzyskać dokładniejsze oczyszczenie wody, należy zastosować tzw. mikrofiltrację. Do tego celu stosuje się filtry rurowe zwane również świecowymi. Występująca na rynku duża różnorodność tych filtrów powoduje bardzo często kłopoty z prawidłowym doborem, może więc ten artykuł wyjaśni nieco sytuację.

Autor:dr inż. Włodzimierz Piłaciński

Artykuł został opublikowany w nr 4/2008 magazynu "Agro Przemysł"

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ