Partner serwisu
14 maja 2015

Zmiksowane. Schłodzone. Funkcjonalne

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Rozwój technologii i wzrost świadomości konsumentów prowadzi do opracowywania wielu nowych produktów. Do takich należą smoothies, które są zaliczane do grupy napojów funkcjonalnych. Stanowią one innowacyjną grupę produktów, których skład jest dobrany tak, aby oddziaływały z zamierzonym i odpowiednim skutkiem na funkcjonowanie organizmu.

Zmiksowane. Schłodzone. Funkcjonalne

Nie ma jeszcze jednolitej definicji napojów funkcjonalnych. Wpływają one między innymi na dostarczenie energii, odświeżenie, zwiększenie zdolność koncentracji, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz ogólne uczucie dobrostanu. Jednak spożywanie niektórych napojów funkcjonalnych nie jest wskazane kobietom w ciąży i dzieciom [Gertig i Przysławski 2006]. Napoje funkcjonalne stanowią różnicowaną grupę produktów pod względem sposobu oddziaływania na organizm oraz korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania. Napoje te to skrzyżowanie różnych kategorii produktów: soków, jogurtu, mleka, przecierów owocowych i warzywnych, nutraceutyków [Bogacz 2008].

 

Półpłynny owocowy posiłek

„Smoothies – fruity and healthy" to nowa tendencja wzbogacania soków w przetarte owoce lub warzywa. Smoothie (z ang. łagodny) jest kompozycją mrożonych (lub świeżych) owoców lub warzyw zmieszanych z sokiem owocowym bądź warzywnym. Zaliczane są do napojów jednakże często są traktowane jako półpłynny owocowy posiłek. Konsystencja napoju przypomina mleczny koktajl, jednak smoothie w przeciwieństwie do popularnego „szejka” nie zawiera produktów nabiałowych. Gęstą konsystencję nadają im przeciery owocowe lub warzywne. Mogą zawierać dodatek lodów, ziół oraz witamin. Jest to napój w skład którego wchodzą soki i przeciery z owoców i warzyw o wysokiej zawartości związków bioaktywnych zapewniający zdrowy posiłek z niewielką ilością kalorii, a równocześnie zmniejszający uczucie głodu [Oszmiański 2009].

Smoothies pozwalają na zwiększenie spożycia owoców i warzyw w łatwy, wygodny i smaczny sposób zgodnie z zaleceniami zdrowej diety. Napoje te są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy oraz włókna pokarmowego, które korzystnie wpływają na organizm. Nie zawierają dodatkowego cukru, mogą więc bez większych obaw pić te napoje osoby chore na cukrzycę [Jarczyk i Płocharski 2010].

 

Cały artykuł został opublikowany w numerze 1/2015 magazynu "Agro Przemysł"

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ