Partner serwisu
27 sierpnia 2015

Harmonia w wymaganiach

Kategoria: Artykuły z czasopisma

O jakości i bezpieczeństwie produktów spożywczych decydują przede wszystkim parametry mikrobiologiczne. Niejednolite wymogi dotyczące oceny partii powodowały dotąd problemy podczas kontroli urzędowej żywności. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 zharmonizowało te wymagania.

Harmonia w wymaganiach

Problem oceny mikrobiologicznej żywności jest powszechnie uznany za niezwykle istotny, szczególnie w odniesieniu do mających moc prawną standardów mikrobiologicznych.

W celu kontrolowania środków spożywczych zostały ustalone kryteria mikrobiologiczne dla żywności. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej, nasze krajowe wymagania mikrobiologiczne dla środków spożywczych przestały być obligatoryjne.

 

Rozporządzenie Komisji (EC) nr 2073/2005

W wyniku prac, trwających od 2001 roku, opracowano Rozporządzenie Komisji (EC) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 roku w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dla żywności.

Wiąże się ono w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach Unii Europejskiej. Rozporządzenie to ustala kryteria mikrobiologiczne dla wybranych drobnoustrojów, głównie chorobotwórczych oraz implementację zasad obowiązujących operatorów żywności. Wymagania mikrobiologiczne stanowią również podstawę do oceny żywności podczas procesów produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Zgodnie z tym rozporządzeniem kryteria mikrobiologiczne stanowią podstawę do akceptacji produktu lub partii produktów w oparciu o obecność / nieobecność wybranych drobnoustrojów, bądź liczbę drobnoustrojów i/lub ich toksyn / metabolitów. 

Wśród podanych w ww. rozporządzeniu wyróżników jakości mikrobiologicznej wprowadzono parametry stanowiące o bezpieczeństwie żywności – „kryterium bezpieczeństwa żywności” oraz kryteria o charakterze jakościowym i parametrycznym stanowiące wskaźnik higieny – „kryterium higieny procesu”.

 

Cały artykuł został opublikowany w numerze 2/2015 magazynu "Agro Przemysł"

Fot. photogenica.pl

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ