Producencie, nie bądź BURAK…
…i zwróć uwagę na bezpieczeństwo mikrobiologiczne niepasteryzowanego soku z buraka ćwikłowego. Ze względu na brak obróbki cieplnej może on być źródłem zakażeń. Zapewnienie bezpieczeństwa tego produktu jest zatem sporym wyzwaniem.

Na polskim rynku dostępny jest niepasteryzowany, świeżo wyciskany sok z buraków ćwikłowych. Produkt ten jest bogatym źródłem szeregu substancji bioaktywnych, w tym betalain wykazujących silne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe i antybakteryjne. Pomimo tych licznych korzystnych właściwości, może nieść ze sobą zagrożenie dla zdrowia ze względu na zawartość metali ciężkich oraz patogenów.
W ostatnich latach w kraju i w Europie wzrasta zainteresowanie konsumentów sokami bezpośrednimi (nie z soku zagęszczonego) w tym sokami schłodzonymi (niepasteryzowanymi). Soki warzywne są bogatszym źródłem składników odżywczych niż soki z owoców, przy znacznie niższej zawartości węglowodanów i związanej z tym niższej kaloryczności produktu. Przemysł europejski jest zainteresowany wprowadzeniem innowacyjnych produktów warzywnych, co według Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) może sprzyjać zwiększeniu konsumpcji wyrobów tej kategorii. Obecnie na polskim rynku dostępne są pasteryzowane oraz niepasteryzowane soki z buraków ćwikłowych tzw. soki jednodniowe.
Cały artykuł został opublikowany w numerze 3/2015 magazynu "Agro Przemysł"
Fot. zasoby autora