Partner serwisu
14 stycznia 2016

(Nie)zdrowe owoce i warzywa

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Owoce i warzywa dostarczają wielu witamin i soli mineralnych. Szczególnie cenne pod tym względem są te spożywane w stanie surowym, bez obróbki cieplnej, potencjalnie jednak niebezpieczne przez obecność bakterii chorobotwórczych oraz wirusów. Źródłami tych zanieczyszczeń mogą być woda, chore osoby, ale również urządzenia produkcyjne lub opakowania.

(Nie)zdrowe owoce i warzywa

 

Pożyteczna wartość owoców i warzyw polega przede wszystkim na dostarczaniu organizmowi człowieka wielu witamin i soli mineralnych. Szczególnie cenne pod tym względem są owoce i warzywa spożywane w stanie surowym, bez obróbki cieplnej. Jednakże ich konsumpcja może okazać się niebezpieczna, ze względu na obecność w nich bakterii chorobotwórczych oraz wirusów, które mogą wywołać poważne zatrucia pokarmowe u ludzi.

Drobnoustroje występujące na owocach i warzywach pochodzą przede wszystkim z gleby, powietrza, wody i organizmów żywych. Wśród bakterii najczęściej występujących na warzywach i owocach obserwuje się drobnoustroje glebowe głównie z rodzaju Clostridium, Bacillus oraz drożdże i pleśnie. Prawdopodobieństwo zanieczyszczenia produktu jest tym większe im bliżej gleby jest położona część produktu. Dlatego też najbardziej zanieczyszczone są warzywa okopowe, na których wykrywa się od 105 do 108 drobnoustrojów na gram. Natomiast najmniej są zanieczyszczone owoce, które rosną na drzewach.

 

Cały artykuł został opublikowany w numerze 4/2015 magazynu "Agro Przemysł"

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ