Z wizytą w Słodowni Strzegom: Odpowiedzialność prażacza
– Pierwsza analiza produkowanego słodu to ocena wizualna osoby pracującej na prażarkach. Laboratorium sprawdza każdą partię, ale wyniki uzyskujemy dopiero po 4 godzinach. Ta pierwsza analiza pozwala zatem wychwycić ewentualne błędy i wprowadzić korekty. Na tym pracowniku spoczywa duża odpowiedzialność – mówi Bożena Rysiukiewicz, kierownik Słodowni Strzegom.

KTÓRY ETAP PRODUKCJI SŁODU JEST SZCZEGÓLNIE TRUDNY? Bożena Rysiukiewicz: Każdy etap jest inny, każdy bardzo ważny. Jeżeli jęczmień nie zostanie na samym początku w odpowiednim stopniu wyczyszczony, pojawią się problemy na dalszych etapach. Jeśli ziarno zostanie źle namoczone na Zamaczalni – wystąpią trudności z kiełkowaniem i słodowaniem na bębnach. Każdy proces musi być zatem odpowiednio poprowadzony, wszelkiego typu błędy mogą się odbić na jakości produktu końcowego. |
Fot. Adam Wita