Jak przygotować lekkie pączki?
Już jutro najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych czy dietetycznych odmawiają sobie tego. To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, prawdziwym hitem będzie – optymalny pączek – lekki, pieczony, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Przez to jego wartość kaloryczna jest obniżona, ale też posiada blisko dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym.
Nie trzeba rezygnować z pączków – zamiast smażyć, można je upiec. Dodatkowo, żeby były zdrowsze, warto użyć do ich przygotowania margaryny obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
Jak przygotować optymalne pączki?
Optymalne pieczone pączki
- 60 dag pszennej mąki
- 3 żółtka
- 225 g margaryny
- 3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych)
- 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta
- 1/2 szklanki chudego mleka+ 4 łyżki (do posmarowania)
- starta skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
- 30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej.
- 4 łyżki mleka
- cukier puder
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać margarynę, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z margaryną, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze