5 mitów na temat soku w kartonie
Eksperci przekonują, że soki są zdrowe i bogate w wartości odżywcze. Czy prawdą jest, że 100% sok w kartonowym opakowaniu, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, jest równie zdrowy, jak ten przygotowany w domu? Z okazji Światowego Święta Soku obchodzonego 30 maja, obalamy 5 najczęstszych mitów dotyczących tego napoju w kartonie.
MIT: Lepiej zjeść owoc lub warzywo, ponieważ w soku jest mniej witamin i minerałów niż w świeżych owocach.
FAKT: Soki produkuje się z owoców i warzyw, dlatego mają zbliżoną do nich wartość odżywczą i są doskonałym źródłem witamin czy składników mineralnych. Produkty są poddawane pasteryzacji, jednak proces ten nie obniża w znaczny sposób poziomu wartości odżywczych. Czy ktoś ma wątpliwości, że soki pasteryzowane przez babcię są zdrowe? To samo dotyczy soków w kartonach.
MIT: Soki w kartonach są słodzone i nie powinno się ich podawać dzieciom.
FAKT: W sokach owocowych i warzywnych w opakowaniach kartonowych nie ma dodatku cukru – zgodnie z zakazem wprowadzonym przez Parlament Europejski w 2011 roku. Pozostaje tylko naturalny cukier, który pochodzi bezpośrednio z owoców czy warzyw, z których sok jest produkowany. Trzeba pamiętać, że warzywa i owoce są bardzo ważnym składnikiem naszej diety, a 100% sok z kartonu może być dobrym urozmaiceniem diety naszych pociech.
MIT: Sok z kartonu jest niezdrowy przez konserwanty i inne sztuczne dodatki.
FAKT: Produkcja soków uwarunkowana jest szeregiem wymagań i regulowana przepisami prawa krajowego i unijnego. Zgodnie z obowiązującym prawem do żadnych soków nie można dodawać konserwantów ani sztucznych barwników i aromatów.
MIT: Kartony, w których są sprzedawane soki, są niezdrowe, a składniki takiego opakowania przenikają do żywności.
FAKT: Nic bardziej mylnego. Opakowania kartonowe muszą spełniać określone normy/przepisy prawne i być całkowicie bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Budowa opakowania kartonowego gwarantuje skuteczną ochronę zawartości przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: powietrzem, wilgocią i światłem. Przykładowo kartony produkowane przez Tetra Pak składają się średnio w 75% z papieru, w 20% z plastiku i tylko w 5% z aluminium. Wielowarstwowa budowa kartonu gwarantuje zachowanie świeżości produktu bez zastosowania konserwantów, a warstwa aluminium (cieńsza od ludzkiego włosa) stanowi barierę aseptyczną uniemożliwiającą drobnoustrojom przedostanie się do soku i nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z zawartością.
MIT: Kartoniki, ze względu na zawartość plastiku i aluminium, zanieczyszczają środowisko.
FAKT: Opakowania kartonowe, produkowane np. przez Tetra Pak, to opakowania wielomateriałowe, które w całości podlegają recyklingowi. Tworzone są tak, by dzięki względnie prostej technologii rozwarstwiania w tzw. hydropulperze, była możliwość oddzielenia papieru, plastiku i aluminium oraz pozyskania tym samym wysokiej jakości surowców wtórnych. W procesie recyklingu opakowań kartonowych z celulozy powstają wyroby papiernicze, podczas gdy plastik i aluminium wykorzystywane są w przemyśle tworzyw sztucznych – robi się z nich np. meble ogrodowe.
Soki z owoców i warzyw są niezastąpionym źródłem witamin, składników mineralnych, ale również wielu różnych antyoksydantów, a soki naturalnie mętne i przecierowe również cennego błonnika. Doskonale uzupełniają codzienną dietę w potrzebną organizmowi dawkę niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie systemu immunologicznego, regulują pracę układu pokarmowego i spowalniają procesy starzenia. Zgodnie z zaleceniami ekspertów żywieniowych z Instytutu Żywności i Żywienia, którzy przygotowali Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, szklanka 100% soku owocowego lub warzywnego może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia.
Komentarze