Partner serwisu

Konsument najmniej odpowiedzialny

Kategoria: Analizy

dr inż. Magdalena Niewczas
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

712 konsumentów poproszono o ustalenie hierarchii odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności. Według nich największa odpowiedzialność spoczywa na producentach żywności, na instytucjach urzędowej kontroli, dystrybutorach/sklepach, a na samym końcu – na konsumentach.

(…) Badania zostały przeprowadzone w okresie od września do końca grudnia 2011 r. Zostały poprzedzone badaniami pilotażowymi, które odbyły się dwukrotnie: w styczniu 2010 roku w Nowym Sączu na grupie 100 respondentów, dobranych do badania w sposób przypadkowy, oraz w marcu 2011 r. w Krakowie na grupie 100 respondentów. Miały one charakter badań ilościowych wykonanych przy pomocy kwestionariusza ankiety. Badania były prowadzone przez przeszkolonych ankieterów poprzez wywiad bezpośredni. Kwestionariusz ankiety był ustrukturyzowany, składał się z 22 pytań typu zamkniętego z możliwością wyboru jednej lub kilku odpowiedzi, lub uzupełnieniem podanych możliwości odpowiedzi o własne opinie. W badaniu uczestniczyło 712 respondentów z trzech województw południowo-wschodniej Polski: małopolskiego, podkarpackiego i lubelskiego.


Autor: dr inż. Magdalena Niewczas, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

 

Cały artykuł został opublikowany w magazynie "Agro Przemysł" nr 1/2013

zamów prenumeratę (papierową bądź elektroniczną)

 Jak zamówić prenumeratę czasopisma drukowaną/elektroniczną

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ