Zarządzanie wodą
Wraz ze wzrostem populacji, wyżywienie świata w sposób zrównoważony stało się globalnym wyzwaniem. Woda znajduje się w centrum zainteresowania, ponieważ produkcja żywności jest największym jej konsumentem.
Działania mające na celu oszczędność wody i energii elektrycznej stały się priorytetem dla branży spożywczej. Menedżerowie muszą liczyć się z każdą kroplą: od transportu wody ze studni lub wód powierzchniowych, do uzdatniania wody używanej do wytwarzania produktów spożywczych, wewnętrznego ponownego użycia w zakładach przetwórczych, po oczyszczanie i odprowadzanie ścieków. Xylem, jako dostawca technologii zarządzania wodą, oferuje kompletne, energooszczędne, zgodne z obowiązującymi przepisami i normami rozwiązania dla zakładów produkujących żywność i napoje.
Proekologiczne praktyki Proekologiczne spojrzenie zakładów jest bardzo widoczne. Xylem jest partnerem w osiągnięciu zrównoważonego rozwoju zakładów produkcyjnych. Niezależnie od tego, czy chodzi o mały browar, zakład mleczarski, producenta soków czy o dużą grupę przemysłową dysponującą najnowocześniejszą technologią, proces produkcji jest zasadniczo taki sam. Zakłady spożywcze, bez względu na wielkość, potrzebują niezawodnych, energooszczędnych i bezpiecznych dla produktu oraz obsługi rozwiązań na każdym etapie obiegu wody: pozyskiwania, dezynfekcji, chłodzenia oraz mycia instalacji i opakowań, uzdatniania oraz zarządzania ściekami. Chociaż wymagania poszczególnych firm istotnie się różnią, dzięki innowacyjnym produktom i możliwościom serwisowym dostarczamy kompletne rozwiązania dla każdego zakładu, wszystko z jednego źródła.
Od zaopatrzenia w wodę po dezynfekcję wody, produktu końcowego i oczyszczanie ścieków Wiele zakładów spożywczych posiada własne zapasy wody pitnej oraz podłączenie do źródeł lub studni głębinowych. W takich przypadkach idealnym rozwiązaniem są wielostopniowe pompy Lowara serii Z, które niezawodnie podnoszą wodę, wydobywając ją z głębokości nawet 700 metrów. Zgodnie z europejskimi przepisami dotyczącymi wody pitnej, operatorzy wodociągów muszą zapewnić dostawy bezpiecznej i czystej wody, prowadząc regularne kontrole. Wszystko po to, aby mieć pewność, że nie zawiera ona zarazków, bakterii ani zanieczyszczeń chemicznych, które mogłyby zagrozić zdrowiu. Szczególnie przyjazną dla środowiska metodą uzdatniania wody jest stosowanie promieni UV, zapobiegających rozwojowi mikroorganizmów, bez konieczności używania jakichkolwiek środków chemicznych. Korzystając z systemów UV, właściciele zakładów produkujących żywność i napoje, takich jak: browary, mleczarnie, producenci soków i napojów gazowanych, mogą bezpiecznie oczyścić wodę wykorzystywaną do produkcji. Certyfikowane przez Wedeco systemy oczyszczania wody pitnej UV skutecznie dezynfekują wodę.
Komentarze