Partner serwisu
01 lipca 2019

Jak rozwiązać problem żywienia w dużej firmie?

Kategoria: Aktualności

Kantyna

Można powiedzieć, że jest to opcja premium, gdyż wiąże się z koniecznością posiadania (lub wybudowania) obiektu składającego się z czynnej kuchni i stołówki, umożliwiającej spożycie zakupionego na miejscu posiłku. I właśnie w tym tkwi przewaga kantyny — jedzenie jest przygotowywane na miejscu i podaje się je ciepłe. Daje to też pełną kontrolę nad jakością potraw, higieną ich przygotowywania i warunkami przechowywania składników. Obiekt taki można prowadzić zarówno samodzielnie, zatrudniając na własną rękę kucharzy i resztę personelu, jak i zdać się na zewnętrzną firmę. Jest to dość istotna decyzja, gdyż ma wpływ na to, kto będzie odpowiedzialny za ustalanie bieżącego jadłospisu, zaopatrzenie, zarządzanie personelem, dbanie o normy sanitarne i rozliczanie utargu. Oba te rozwiązania wiążą się z podobnymi trudnościami operacyjnymi i ryzykiem finansowym,  mają też swoje wady. Niezależnie od wybranej drogi, decyzje dotyczące jedzenia muszą spełniać oczekiwania i potrzeby pracowników. Trzeba więc zbalansować pod nie takie kwestie jak smak jedzenia, jego cena, temperatura przy podawaniu i czas przygotowania. Bez tego nie będą oni korzystać z kantyny i cała inwestycja nie będzie mieć sensu.

Bufet

Czasami w zakładach pracy można trafić też na małe sklepiki czy bufety, oferujące napoje, drobne przekąski, słodycze, kanapki i drożdżówki, a nawet ciepłe dania garmażeryjne. Asortyment jest w nich zazwyczaj szerszy, a jego jakość zwykle wyższa, niż w przypadku przytoczonych wyżej automatów. Zwykle takie obiekty działają na zasadzie dzierżawy i są obsługiwane przez zewnętrzne firmy, co pozwala odciążyć właściciela zakładu z prowadzenia i zarządzania zamówieniami bufetowymi.

Minusem tego rozwiązania będzie zaś stosunkowo niska przepustowość, co przekłada się na dość długie kolejki. Może to więc stanowić problem w przypadku licznego personelu. Pracownikom może też nie odpowiadać monotonność i ograniczenie pozycji menu.

Podsumowanie

Kwestia wyżywienia pracowników w dużej firmie potrafi być dość skomplikowana. Wybranie uniwersalnego rozwiązania często nie jest możliwe, ze względu na zróżnicowane nawyki żywieniowe zatrudnionych osób oraz uwarunkowania danego zakładu.. Warto więc korzystać z dostępnych na rynku usług, które pomogą w rozwiązaniu problemów żywieniowych w firmie.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ