Dlaczego warto jeść migdały?
Migdały nazywane są królem orzechów, noszą też miano super żywności. Nie bez powodu. Są niezastąpionym źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego do budowy kości. Dostarczają również dużych ilości magnezu, który jest niezbędny w stanach zmęczenia i stresu, usprawnia pracę mózgu.
Migdały zawierają także żelazo, cynk, mangan, potas, sód, miedź, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, flawonoidy, białka.
Bogactwo witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że migdały bardzo korzystnie wpływają na cały organizm, a zwłaszcza na układ krążenia i na układ nerwowy, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, poprawiają metabolizm. Dzięki zawartości witaminy E oraz dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wzmacniają i rozkurczają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie, zmniejszają krzepliwość krwi, ograniczają tworzenie się blaszki miażdżycowej, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru, choroby niedokrwiennej serca i zakrzepów.
Zawartość witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża również poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Spożywanie migdałów poprawia odporność organizmu i wzmacnia układ immunologiczny. Uwzględnienie migdałów w diecie pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie.
Dzięki zawartości witaminy B2 oraz sporej ilości cynku migdały poprawiają kondycję włosów i paznokci, zapewniają też szybsze gojenie się ran oraz zmian trądzikowych. Witamina B2 ma też ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Migdały są polecane osobom po przebytych chorobach, w okresie rekonwalescencji, szczególnie polecane są też osobom dbającym o linię. Dieta odchudzająca i okres rekonwalescencji to czas, gdy organizm potrzebuje dużej dawki skondensowanych składników odżywczych. Dlatego migdały stanowią idealną przekąskę, którą można chrupać pomiędzy posiłkami.
Zastosowanie migdałów w kuchni
Migdały często dodawane są do wypieków, zwłaszcza świątecznych. Stanowią składnik masy marcepanowej oraz mieszanki bakaliowej. Ponieważ mają neutralny smak, w kuchni można stosować je praktycznie do wszystkiego – jako dodatek do sałatek, jako posypkę do kanapek, do przygotowania mleka, można też przyrządzić z nich chrupiącą panierkę. Migdały mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, warto jednak namoczyć je przed spożyciem, wtedy będą miały jeszcze więcej wartości odżywczych.
Komentarze