Pochłaniacze tlenu zamiast antyoksydantów
Konsumenci oczekują produktów o wysokiej jakości, atrakcyjnym wyglądzie, wysokich walorach smakowych, odżywczych i zdrowotnych przy jednoczesnym minimalnym stopniu przetworzenia. Technologie takie, jak pakowanie próżniowe czy MAP nie są w stanie zapobiegać skutkom przenikania tlenu przez ściany opakowania, czy też jego wydzielania się z produktów. Odpowiedzią są tu właśnie pochłaniacze tlenu, które w sposób ciągły wiążą tlen, chroniąc w ten sposób podatne na jego działanie składniki żywności.
Okazuje się, że oprócz biernej ochrony żywności, którą stanowi opakowanie jako fizyczna osłona produktu przed wpływem otoczenia, możliwa jest również czynna ochrona za pośrednictwem opakowania dzięki tzw. opakowaniom aktywnym. Stanowią one grupę rozwiązań pozwalających na zmianę warunków panujących wewnątrz opakowania poprzez pochłanianie lub wydzielanie określonych substancji. Spośród dostępnych na rynku rozwiązań aktywnych szczególnie obiecujące (biorąc pod uwagę skuteczność i korzyści wynikające z zastosowania) wydają się być pochłaniacze tlenu. Tlen jest bowiem jednym z głównych czynników powodujących obniżenie jakości produktów spożywczych. Z racji swojej reaktywności przyczynia się do przyspieszenia utleniania składników żywności i innych reakcji chemicznych oraz procesów biologicznych, a w konsekwencji zmiany cech/właściwości sensorycznych, takich jak wygląd, zapach i smak, które są decydujące dla konsumentów.
Pochłaniacze obniżają stężenie tlenu w atmosferze opakowania do poziomu poniżej 0,01%. Dla porównania zastosowanie pakowania w modyfikowanej atmosferze pozwala na uzyskanie stężenia 0,3-3,0% w zależności od rodzaju produktu, wielkości opakowania i rodzaju materiału opakowaniowego oraz zastosowanego gazu.
Stąd najlepszym rozwiązaniem wydaje się być połączenie pakowania MAP i użycia pochłaniaczy tlenu. MAP pozwoli na wstępne obniżenie poziomu tlenu w opakowaniu, natomiast pochłaniacz tlenu zapewni atmosferę beztlenową i utrzyma ją przez okres przechowywania produktu w magazynie bądź na półce sklepowej. Dodatkową zaletą pochłaniaczy jest to, że pozwalają one na uniknięcie stosowania syntetycznych dodatków do żywności m.in. antyoksydantów, co wpisuje się w prozdrowotne trendy żywieniowe.
Najbardziej powszechną formą pochłaniaczy są saszetki wykonane z materiału przepuszczającego tlen, zawierające aktywne składniki wyłapujące go. Dostępne są też pochłaniacze umieszczane w opakowaniu jako etykiety przyklejane do jego wnętrza. Najbardziej zaawansowaną formą pochłaniaczy jest wbudowanie ich bezpośrednio w materiał opakowaniowy, dzięki czemu mogą stanowić integralną część opakowania.
Fot.: www.freeimages.com
Więcej przeczytanie Państwo w numerze 2/2014 magazynu „Agro Przemysł”