Partner serwisu
10 czerwca 2022

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej MAP – mieszanki gazowe MESSER

Kategoria: Aktualności

Żywność pakowana w zwykłej atmosferze jest narażona na trzy główne czynniki powodujące jej psucie: utlenianie, rozwój bakterii oraz rozwój pleśni. Jednakże wszystkie z tych procesów można spowolnić i zmniejszyć poprzez pakowanie żywności w odpowiedniej atmosferze gazów. W tym celu stosuje się podstawowe gazy do pakowania w atmosferze modyfikowanej: dwutlenek węgla, tlen i azot. Każdy z nich występuję w środowisku naturalnym.

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej MAP – mieszanki gazowe MESSER

Dwutlenek węgla aktywnie opóźnia rozwój zarówno bakterii jak i pleśni. Tlen utrzymuje czerwony kolor mięsa oraz hamuje rozwój bakterii beztlenowych. Azot jest gazem obojętnym, wypiera gazy aktywne.Zasadniczo MAP ma za zadanie eliminację lub redukcję ilości tlenu (z wyjątkiem szczególnych przypadków pakowania mięsa czerwonego lub zapobiegania wzrostowi beztlenowemu) oraz zwiększenie zawartości CO do 20% lub większej w celu zahamowania rozwoju bakterii i pleśni. W razie potrzeby bilans atmosfery modyfikowanej uzupełnia się azotem np. jeśli dwutlenek węgla ma tendencję do rozpuszczania się w produkcie powodując zapadanie się opakowania.

Dlatego MAP składa się zwykle z co najmniej dwóch gazów, a optymalna kompozycja mieszaniny zależy od rodzaju produktu.

MESSER oferuje mieszanki gazowe Gourmetmix oraz fachowe doradztwo w doborze odpowiedniej mieszaniny gazów dla danego produktu.

Na życzenie klientów oprócz standardowych mieszanin, możemy dostarczyć mieszaniny o innych proporcjach zgodnie z dostarczoną przez klienta lub wspólnie z klientem opracowaną specyfikacją. Dodatkowo MESSER oferuje agregaty mieszające, które umożliwiają wytwarzanie wy- maganej mieszaniny gazów w miejscu ich wykorzystania.

Indywidualne rozwiązania w zakresie zaopatrzenia w gazy

Producenci żywności, w zależności od wielkości produkcji, a co za tym idzie wielkości zapotrzebowania na gazy, są zaopatrywani przez firmę MESSER w bezpieczny i najbardziej ekonomiczny sposób.

Małe oraz średnie ilości gazów koniecznych do produkcji dostarczamy Państwu w postaci sprężonej: w butlach lub w wiązkach butli. Tutaj firma Messer może zaproponować swoim klientom nowoczesne wiązki butli stalowych typu MegaPack, które wyznaczają nowy standard dla branży spożywczej, łącząc w sobie wiele innowacyjnych rozwią- zań. Wiązka typu MegaPack jest dostępna w dwóch wariantach: MegaPack 4 i MegaPack 6. Liczby 4 i 6 w nazwie oznaczają liczbę butli stalowych w wiązce, które wpływają na pojemność i wymiary opakowania. Natomiast we wszystkich pozostałych, istotnych parametrach takich jak bezpieczeństwo, obsługa i ekologia wiązki MegaPack 4 i MegaPack 6 są identyczne. Wszystkie zalety tego rozwiązania zostały podsumowane na poniższych schematach.

Najwyższa jakość - wiązki MegaPack

Średnie i duże ilości gazów dostarczymy w formie ciekłej cysternami bezpośrednio do zakładu produkcyjnego. Przy stale wysokim poziomie zużycia azotu w formie gazowej MESSER oferuje indywidualne rozwiązanie, tzn. lokalne wytwornice gazowego azotu N2 (instalacje on-site).

 

źródło: artykuł zewnętrzny
fot. artykuł zewnętrzny
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ