Piwo ekologiczne w Polsce okiem Inspektora
Jak zostać „EKO”?
Certyfikat rolnictwa ekologicznego – warunki uzyskania i nadzoru.
Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej zgłoszenia działalności, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, dokonuje się Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych za pośrednictwem jednostki certyfikującej, o której mowa w art. 34 ust. 1 akapit drugi tego rozporządzenia, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Zgłoszenie odbywa się w następujących krokach:
- Aby przystąpić do systemu rolnictwa ekologicznego i docelowo przygotowywać lub produkować, a następnie wprowadzać na rynek produkty ekologiczne, należy przesłać do wybranej jednostki certyfikującej „Zgłoszenie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”. Lista jednostek upoważnionych do certyfikacji w Rolnictwie Ekologicznym dostępna jest pod adresem: https://www.gov.pl/web/ijhars/jednostki-certyfikujace
Aktualny formularz zgłoszenia znajduje się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/ijhars/zgloszenie-dzialalnosci2 - Jednostka, po weryfikacji, przekazuje skan zgłoszenia do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (lista Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych https://www.gov.pl/web/ijhars/wijhars).
- Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rejestruje producenta lub grupę producentów i przesyła do jednostki certyfikującej oraz producenta informację o przyjęciu zgłoszenia.
- Po wpłynięciu do Jednostki Certyfikującej zgłoszenia oraz wydaniu decyzji o zarejestrowaniu producenta w systemie kontroli, jednostka certyfikująca przesyła do zgłaszającego się producenta lub grupy producentów dokumenty do wypełnienia: wniosek o certyfikację oraz umowę.
- Wraz z kompletnym wnioskiem, producent powinien przesłać jednostce certyfikującej pełen opis prowadzonej działalności w zakresie produktów ekologicznych oraz opis czynności, które zostaną podjęte w celu zapewnienia zgodności z obowiązującymi przepisami prawa regulującymi rynek produktów ekologicznych.
Opis oraz podjęte środki mogą być zawarte w dowolnym dokumencie – nie muszą one stanowić oddzielnych procedur/dokumentów. Mogą być również częścią systemu jakości sporządzanego przez podmiot. Każdy producent powinien stworzyć dokumenty „uszyte na miarę”, które będą zgodne ze stanem faktycznym i będą adekwatne do prowadzonych działań i wdrożonych rozwiązań.
Procedury powinny opierać się na systematycznej identyfikacji krytycznych etapów przetwórstwa, a ich stosowanie musi zapewnić, że przetwarzanie produktów odbywa się zgodnie z wymaganiami opisanymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 oraz powiązanymi z nim rozporządzeniami.
W przypadku podmiotów zlecających jakiekolwiek czynności stronom trzecim (podwykonawstwo), zarówno te podmioty, jak i strony trzecie, muszą być objęte nadzorem jednostki certyfikującej.
Po dopełnieniu przedstawionych wyżej formalności nadchodzi czas na kontrolę, a po jej pozytywnym przejściu – na wydanie przez jednostkę certyfikatu Rolnictwa Ekologicznego.
***
23 września obchodziliśmy po raz drugi Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej – ustanowiony po to, aby promować EKO wśród producentów i konsumentów. Podnosić świadomość, która mimo wszystko nie jest jeszcze na takim poziomie, na jakim rzeczywiście być powinna. Dlatego też zakładam, że mimo jak na razie niewielkiego udziału produktów BIO w piwnej ofercie, nadejdzie czas rozwoju także dla tego segmentu. Kto wie – może już całkiem niedługo niejeden plantator odważy się uprawiać chmiel ekologiczny, aby polskie browary mogły na większą skalę warzyć piwo BIO?
Komentarze