Partner serwisu
Tylko u nas
09 grudnia 2022

Piwo ekologiczne w Polsce okiem Inspektora

Kategoria: Aktualności

Jak zostać „EKO”?
Certyfikat rolnictwa ekologicznego – warunki uzyskania i nadzoru.
Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej zgłoszenia działalności, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, dokonuje się Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych za pośrednictwem jednostki certyfikującej, o której mowa w art. 34 ust. 1 akapit drugi tego rozporządzenia, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.


Zgłoszenie odbywa się w następujących krokach:

  • Aby przystąpić do systemu rolnictwa ekologicznego i docelowo przygotowywać lub produkować, a następnie wprowadzać na rynek produkty ekologiczne, należy przesłać do wybranej jednostki certyfikującej „Zgłoszenie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”. Lista jednostek upoważnionych do certyfikacji w Rolnictwie Ekologicznym dostępna jest pod adresem: https://www.gov.pl/web/ijhars/jednostki-certyfikujace
    Aktualny formularz zgłoszenia znajduje się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/ijhars/zgloszenie-dzialalnosci2
  • Jednostka, po weryfikacji, przekazuje skan zgłoszenia do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (lista Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych https://www.gov.pl/web/ijhars/wijhars).
  • Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rejestruje producenta lub grupę producentów i przesyła do jednostki certyfikującej oraz producenta informację o przyjęciu zgłoszenia.
  • Po wpłynięciu do Jednostki Certyfikującej zgłoszenia oraz wydaniu decyzji o zarejestrowaniu producenta w systemie kontroli, jednostka certyfikująca przesyła do zgłaszającego się producenta lub grupy producentów dokumenty do wypełnienia: wniosek o certyfikację oraz umowę.
  • Wraz z kompletnym wnioskiem, producent powinien przesłać jednostce certyfikującej pełen opis prowadzonej działalności w zakresie produktów ekologicznych oraz opis czynności, które zostaną podjęte w celu zapewnienia zgodności z obowiązującymi przepisami prawa regulującymi rynek produktów ekologicznych.


Opis oraz podjęte środki mogą być zawarte w dowolnym dokumencie – nie muszą one stanowić oddzielnych procedur/dokumentów. Mogą być również częścią systemu jakości sporządzanego przez podmiot. Każdy producent powinien stworzyć dokumenty „uszyte na miarę”, które będą zgodne ze stanem faktycznym i będą adekwatne do prowadzonych działań i wdrożonych rozwiązań.
Procedury powinny opierać się na systematycznej identyfikacji krytycznych etapów przetwórstwa, a ich stosowanie musi zapewnić, że przetwarzanie produktów odbywa się zgodnie z wymaganiami opisanymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 oraz powiązanymi z nim rozporządzeniami.


W przypadku podmiotów zlecających jakiekolwiek czynności stronom trzecim (podwykonawstwo), zarówno te podmioty, jak i strony trzecie, muszą być objęte nadzorem jednostki certyfikującej.


Po dopełnieniu przedstawionych wyżej formalności nadchodzi czas na kontrolę, a po jej pozytywnym przejściu – na wydanie przez jednostkę certyfikatu Rolnictwa Ekologicznego.


***


23 września obchodziliśmy po raz drugi Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej – ustanowiony po to, aby promować EKO wśród producentów i konsumentów. Podnosić świadomość, która mimo wszystko nie jest jeszcze na takim poziomie, na jakim rzeczywiście być powinna. Dlatego też zakładam, że mimo jak na razie niewielkiego udziału produktów BIO w piwnej ofercie, nadejdzie czas rozwoju także dla tego segmentu. Kto wie – może już całkiem niedługo niejeden plantator odważy się uprawiać chmiel ekologiczny, aby polskie browary mogły na większą skalę warzyć piwo BIO?

 

fot. Kultowy Browar Staropolski
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ