Partner serwisu
10 kwietnia 2025

Ważna jest gwarancja smaku, czyli wina na Wielkanoc

Kategoria: Aktualności

Jak dobrać wino do wielkanocnych przysmaków? Co zaserwować do pasztetów i jaj, a co do wielkanocnej baby? Czy istnieje uniwersalne wino na tę okazję? Jak mówi Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska, od wina na świątecznym stole Polacy oczekują przede wszystkim pewności i gwarancji smaku.a

Jak to wszystko połączyć

Wielkanoc to czas, w którym konsumenci swoimi zakupami chcą podkreślić wyjątkowość i elegancję tych świąt. Wino doskonale wpisuje się w te oczekiwania, dlatego Polacy w tym okresie tak chętnie sięgają właśnie po ten produkt.

Jak wybrać idealne wino do wielkanocnych przysmaków? W tym szaleństwie jest metoda – przekonuje ekspert.

- Gdy na wielkanocnym stole pojawiają się wędliny, pasztety lub biała kiełbasa, idealne będą wina musujące w wersji brut, czyli wytrawne – mówi Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska. – Do wyboru mamy na przykład włoskie prosecco, hiszpańską cavę czy francuskiego crémanta. Tym, którzy preferują wina spokojne, polecam białe wino ze szczepu pinot grigio.

Z kolei do pieczonego indyka lub kurczaka, oprócz win musujących, warto zaserwować wino czerwone. Gwarantuję, że włoskie klasyki, jak wina z regionu Chianti czy niezwykle popularne primitivo, stworzą obłędne połączenie z pieczonym drobiem – szczególnie jeśli dodatkiem do dania będzie borówka, żurawina lub inne pieczone owoce.

 No i oczywiście deser, czyli moja ulubiona część kulinarnej, wielkanocnej uczty. Tradycyjna, drożdżowa wielkanocna baba jest idealnym kompanem zarówno dla win spokojnych, jak i musujących wytworzonych ze szczepu moscato. Zatem słodkie, musujące asti będzie strzałem w dziesiątkę!

Jeśli zwieńczeniem uczty ma być wino spokojne, szczególnej uwadze polecam sycylijską interpretację szczepu moscato – białe, półsłodkie wino moscato. Z kolei do mazurków z suszonymi owocami, konfiturą i czekoladą polecam natomiast czerwone, półsłodkie wino ze słonecznej Sycylii - nero d’avola – tłumaczy Tomasz Potrzebowski.

Misja: Wielkanoc

Wielkanoc to wiosenne święto, więc dobierając wino do potraw warto pamiętać, by trunki były w miarę lekkie, owocowe i młode. Ciężkie wina z dużą zawartością tanin należy wtedy zostawić w piwniczkach. Święta to też czas marek znanych i sprawdzonych, które gwarantują smakowy sukces.

-  Nie inaczej będzie i w tym roku, dlatego jestem przekonany, że na wielu stołach zagości ulubione wino musujące Polaków – Mionetto Prosecco – uważa Potrzebowski. - Jeśli miałbym wskazać najbardziej uniwersalne wino na wielkanocny stół, byłyby to właśnie włoskie bąbelki. Doskonale skrojoną ofertę znakomitych win ma także nasza druga marka – Freixenet. To zarówno  wina musujące - cava, prosecco i asti, jak i kolekcja włoskich win spokojnych. Niezaprzeczalnym atutem wszystkich win sygnowanych logo Freixenet jest również to, że doskonale pasują do wielkanocnych potraw.

Jak podkreśla ekspert, jeśli chcemy podążać za trendami, warto pamiętać także o przebogatej ofercie wariantów 0%. – Jestem przekonany, że segment NoLo i bezalkoholowe odpowiedniki zarówno win musujących, jak i spokojnych będą tegorocznym hitem, nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych – mówi Tomasz Potrzebowski.

Be „wow”

Ekspozycje winiarskie z przebogatą ofertą wielkanocną  firmy Henkell Freixent Polska stanęły właśnie w największych sklepach sieciowych w całej Polsce.

- Stawiamy  na kreowanie różnorodnych materiałów POS, dopasowanych do formatów sklepów – tłumaczy Anna Pawłowska-Kruzińska, Szef Działu Rozwoju Biznesu i Komunikacji w firmie Henkell Freixenet Polska. - To nasza specjalność, która rzeczywiście wyróżnia nas na tle konkurencji. 70 % decyzji zakupowych odbywa się w sklepie. Bardzo ważne jest zatem, jak produkt wygląda i jak jest wyeksponowany. My staramy się tworzyć nasze materiały POS według zasady – być widocznym, być dostępnym, ale też  „be wow” – mówi Anna Pawłowska-Kruzińska.

Ekspozycje Mionetto obejmują praktycznie całą linię produktów tej marki – od klasycznego Mionetto Prosecco, czyli lidera kategorii prosecco w Polsce[1], przez Mionetto Asti i Mionetto 0%, aż po Mionetto Aperitivo, które pozwala na „złożenie” kultowego pomarańczowego spritzera.

Z kolei Freixenet to przebogata oferta win spokojnych i musujących z prawdziwą ikoną w roli głównej – Cavą Cordon Negro, jednym z najbardziej rozpoznawalnych hiszpańskich win na świecie.

Święta z „jajami”

Wielkanocna oferta firmy Henkell Freixenet Polska nie byłaby kompletna bez likierów Dalkowski.

To idealny wybór, gdy  przychodzi ochota na małe, słodkie  „co nieco”. Doskonale smakują solo, pite niespiesznie z kieliszka, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do deserów, kawy czy modnych koktajli.

- W okresie Wielkanocnym sprzedaż likierów wzrasta średnio o ponad 80% - przyznaje Marta Tyszkowska, Kierownik Marketingu ds. Wyrobów Spirytusowych w firmie Henkell Freixenet Polska. - Wiemy, że wielu wiernych konsumentów naszych likierów nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez tych produktów. Największym zainteresowaniem cieszą się likiery Dalkowski Advocaat, a  zwłaszcza laureat ubiegłorocznej edycji Warsaw Spirits Competition w kategorii likierów emulsyjnych – Dalkowski Advocaat na Rumie. Sukces Dalkowskiego to dowód na doskonałą jakość i unikalność tego trunku.  Zapraszamy do odkrywania smaków, które zachwycają – od subtelnego różanego latte, poprzez czekoladę z pomarańczą, aż po lody waniliowe.

Wśród zalewu likierów smakowych, warto szukać dobrych jakościowo - likierów kremowych. Taka jest właśnie marka Dalkowski -  bazuje na mistrzowskich recepturach, wiedzy i doświadczeniu wytwórcy.

[1] Henkell Freixenet za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), Sprzedaż wartościowa i wolumenowa (w litrach) w okresie skumulowanym Tydzień 1 2023 – Tydzień 52 2023 oraz Tydzień 2 2024 – Tydzień 1 2025, w kategorii: Wina musujące, segment win Prosecco

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ