Partner serwisu
26 marca 2019

Spadek produkcji oleju rzepakowego o 0,7%

Kategoria: Aktualności

Grudzień minionego roku odznaczał się produkcją surowego oleju rzepakowego w dużych oraz średnich zakładach przemysłu tłuszczowego na poziomie niższym o 0,7% w ujęciu miesiąca, przez co wyniosła w sumie 105,2 tys. ton. Jednakże w obrębie roku to wzrost o 4,1%.

Spadek produkcji oleju rzepakowego o 0,7%

W miesiącach styczeń po grudzień 2018 roku surowego oleju rzepakowego ogółem wytworzono o 5,1% więcej, czyli 1,15 mln ton, przy czym z tego do rafinacji zostało skierowane 764,7 tys. ton, co daje zniżkę o 5,8%.  
   
W omawianym czasie produkcja oleju rafinowanego z przeznaczeniem na cele jadalne zwiększyła się o 17,3% do 544,1 tys. ton, a za to na cele techniczne zmalała o 36,6% do 220,6 tys. ton. Również produkcja margaryn była niższa o 5% i wyniosła 320,4 tys. ton.  

W związku z tym w analizowanym przedziale czasowym poza polskie granice wysłano mniej w skali roku o 170,1 tys. ton do 340,8 tys. ton nasion oleistych, w tym rzepaku o 161,8 tys. ton do 224,5 tys. ton, olejów roślinnych o 58,2 tys. ton do 120,5 tys. ton, w tym oleju rzepakowego o 65,1 tys. ton do 75,9 tys. ton, śrut oleistych o 13,2 tys. ton do 662 tys. ton, w tym śruty rzepakowej więcej o o 4,8 tys. ton do 610,1 tys. ton oraz margaryn o 19,8 tys. ton do 149,3 tys. ton.  
  
Natomiast w tym czasie więcej niż rok wcześniej sprowadzono śrut oleistych o 5,7 tys. ton do 2,927 mln ton, olejów roślinnych o o 19,3 tys. ton do 771 tys. ton, w tym mniej oleju rzepakowego o 3,4 tys. ton do 166,6 tys. ton, a także nasion oleistych o 258,9 tys. ton do 1,125 mln ton, w tym rzepaku o 283,3 tys. ton do 717,7 tys. ton oraz mniej margaryn o 1,6 tys. ton do 98,9 tys. ton.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ