Partner serwisu
30 sierpnia 2019

„Kanon kuchni polskiej”

Kategoria: Aktualności

W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie minister Jan Krzysztof Ardanowski omówił rezultaty prac nad projektem pod nazwą „Kanon kuchni polskiej”.

„Kanon kuchni polskiej”

Celem tego projektu jest wybranie i opisanie co najmniej stu potraw, które są najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej. Projekt przewiduje określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod i przepisów polskiej kuchni, które będą uważane za jej podstawę.

– Stworzenie kanonu narodowej kuchni polskiej może być doskonałą promocją Polski na świecie – zapewnił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

 – Polska kuchnia to spuścizna po naszych dziejach historycznych, to nasza tradycja, to coś, czym się szczycimy – podkreślił minister i zaznaczył, że kuchnia regionalna związana jest z mniejszościami etnicznymi, które wśród nas żyły: Żydów, Niemców, Olendrów, Tatarów, Rusinów czy Czechów. Powoduje to, że wiele elementów kuchni różnych narodów wpisało się w nasze dziedzictwo kulinarne. Dziś można do niego zaliczyć setki potraw. 

 – Podjąłem inicjatywę, żeby z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości stworzyć – przy pomocy wybitnych specjalistów, naukowców i kucharzy – coś, co na roboczo nazwałem „Kanonem kuchni polskiej”. Tej kuchni, która najbardziej kojarzy się z polskimi daniami. Po wielu miesiącach prac prowadzonych pod kierownictwem profesora Jarosława Dumanowskiego  z UMK w Toruniu, taki zbiór potraw powstał. To są najbardziej powtarzalne i popularne polskie dania, które można nazwać narodowymi – podkreślił minister.

Kanon to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej. Kanon skonstruowany jest tak, jak tradycyjny polski obiad. Są w nim przystawki, zupy, drugie dania i desery.

– Zadanie, polegające na wyborze stu dań, było bardzo trudne, ponieważ jest ich znacznie, znacznie więcej. Zapewne łatwiej byłoby wybrać ich pięćset niż sto – zauważył szef resortu rolnictwa. Dodał, że Kanon opracowany jest w dwóch odsłonach. Zawiera on przepis staropolski bardzo ciekawy, ale trudny dziś do zastosowania i przepis przetworzony przez najlepszych polskich kucharzy i dostosowany do dzisiejszych kulinarnych realiów.

Podczas konferencji zaangażowany w projekt Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, przedstawił opracowane na podstawie oryginalnych przepisów współczesne interpretacje kilku wpisanych do Kanonu potraw. Były wśród nich: jarmuż z kasztanami, hyćka czyli polewka z bzowych jagód, gołąbki z kapusty i szarlotka po warszawsku.

– Wielu turystów przyjeżdżających do nas z całego świata chce posmakować czegoś, co się z Polską kojarzy. Podobnie jak my wyjeżdżając za granicę szukamy smaków tamtych narodów. We Włoszech jemy pizzę, w Japonii sushi, a we Francji delektujemy się serami. Tak samo zagraniczni turyści szukają czegoś, co jest potrawą polską. Dlatego dalszym działaniem w kierunku rozwijania „Kanonu kuchni polskiej” będzie zachęcanie restauracji do tego, aby w swoim menu miały z tych stu dań kilka potraw. Gdy przyjdzie tam zagraniczny turysta będzie wiedział, że w ich ofercie są naprawdę tradycyjne dania, które wywodzą się z naszej kultury – zaznaczył minister Ardanowski.

Według ministra w przyszłości „Kanon kuchni polskiej” powinien być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej.

– Myślę, że dobrym pomysłem byłoby przyznawanie specjalnego znaku dla restauratora, który informowałby o tym, że w menu znajdują się oprócz rozmaitych frykasów z całego świata, także nasze tradycyjne potrawy, które dobrze kojarzą się z Polską. To praktyczny zabieg, który może być bardzo przydatny do zwiększenia sprzedaży na rynku  krajowym. A może kiedyś z naszą narodową kuchnią przebijemy się do wielkich, ponadnarodowych sieci restauracyjnych. Wszystko przed nami – podsumował dzisiejsze spotkanie minister Ardanowski.

„Kanon kuchni polskiej” jest próbą odpowiedzi na pytanie czym jest kuchnia polska, bo kuchnia polska to nie tylko to, co dzisiaj w naszym kraju jemy. To także to, co jest dla naszego kraju charakterystyczne i wyjątkowe. Kuchnia to coś więcej niż same potrawy, to także  pewne zasady, idee rozstrzygające o tym co jest smaczne, zdrowe, z jakiegoś powodu dla nas odpowiednie i właśnie nasze.

Projekt „Kanonu kuchni polskiej” zostanie wkrótce opublikowany na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i poddany będzie szerokim konsultacjom.

Potrawy zaproponowane w „Kanonie kuchni polskiej”

I.       Przystawki

  • Półgęsek    
  • Gęsie szyje 
  • Wątróbka gęsia   
  • Kaszanka   
  • Serdelki     
  • Kołduny litewskie
  • Tatar
  • Raki 
  • Śledź marynowany       
  • Szczupak po żydowsku 
  • Karp po żydowsku        
  • Węgorz      
  • Sielawa      
  • Babka ziemniaczana
  • Ziemniaki nadziewane
  • Cebularz    
  • Marchew faszerowana  
  • Jarmuż z kasztanami     
  • Knysze      
  • Sałata grenadierska armii gen. Hallera       
  • Pasztet z zająca    
  • Buraczki    
  • Szparagi po polsku       
  • Polenta [z bryndzą]       
  • Wątróbka cielęca 

II.      Zupy

  • Rosół
  • Żur żytni    
  • Żur owsiany        
  • Żur wielkopostny (rybny i wegański)
  • Kapuśniak 
  • Czernina    
  • Krupnik
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz      
  • Chłodnik litewski
  • Chłodnik owocowy       
  • Ogórkowa 
  • Polewka piwna    
  • Zupa rybna
  • Zupa rakowa       
  • Szczawiowa
  • Grochowa  
  • Pokrzywowa       
  • Zupa śliwkowa    
  • Hyćka        
  • Zupa kminkowa
  • Flaki
  • Zupa z konopi     
  • Zupa makowa     
  • Szparagowa

III.    Dania główne     

  • Kotlet schabowy 
  • Zrazy polskie      
  • Jagnięcina i baranina     
  • Wereszczaka       
  • Bigos
  • Kiełbasa w piwie 
  • Pierogi ruskie      
  • Pierogi z serem    
  • Pierogi z owocami (czarnymi jagodami, wiśniami, truskawkami, jabłkami itd.)    
  • Pieróg z kaszą gryczaną
  • Gołąbki
  • Fasolka po bretońsku (z armii Hallera)       
  • Szczupak po polsku      
  • Szczupak na żółto z staropolska       
  • Sandacz po polsku z jajami     
  • Karp po polsku (w sosie piernikowym lub szarym)       
  • Pieczona gęś        
  • Kotlety z dzika    
  • Polędwica jelenia 
  • Zając ze śmietaną
  • Sarnina      
  • Klops na kwaśno 
  • Kurczak nadziewany     
  • Potrawka z kurczaka     
  • Kaszka krakowska

IV.    Desery       

  • Sękacz       
  • Pierniki      
  • Szarlotka   
  • Zefir jabłkowy    
  • Legumina jabłkowa z chlebem żołnierskim (armia gen. Hallera)       
  • Jabłka faszerowane       
  • „Ser” z jabłek      
  • Gruszki w winie z przyprawami korzennymi       
  • Mus z gruszek     
  • Sernik        
  • Makowiec  
  • Baba szafranowa 
  • Babka drożdżowa
  • Mazurek    
  • Suszone śliwki nadziewane migdałami      
  • Placek drożdżowy ze śliwkami
  • Kisiel z owoców (wiśni, malin, truskawek itd.)    
  • Pascha       
  • Pączki        
  • Chruściki   
  • Kremówka 
  • Marcepan  
  • Maliny       
  • Poziomki   
  • Rurki z bitą śmietaną    
źródło: gov.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ