Partner serwisu
Tylko u nas
18 września 2019

Tomasz Kępa, Mixit: Widzimy spore zainteresowanie kategorią liofilizowanych owoców

Kategoria: Aktualności

Konsument jest coraz bardziej świadomy tego co je, a mieszanki musli, kasz, liofilizowanych owoców czy bakalii zyskują na popularności. - Technologia liofilizacji ma już prawie 90 lat, a na rynku istnieje dużo firm oferujących liofiliozowaną żywność, produkty te będą jeszcze potrzebować trochę czasu aby przebić się do szerokiego grona odbiorców - mówi Tomasz Kępa, Country Manager Poland, Mixit.

 

  • Kiedy i jak zrodził się pomysł na stworzenie linii produktów Mixit?

Historia Mixit to historia przyjaźni dwóch kolegów ze studiów, którzy 9 lat temu postanowili zbudować własny biznes od podstaw. Tomasz i Martin chcieli zaoferować produkt czy też usługę, które wypełniłyby lukę rynkową i jednocześnie przyniosły klientom niespotykane wcześniej korzyści w formie komponowania własnych mieszanek musli, kasz, liofilizowanych owoców czy bakalii.

Od początku staramy się nawiązywać z klientami przyjazne stosunki, proponować coś więcej niż tylko zwykłe zakupy w Internecie. Chcemy, żeby użytkownika naszych stron internetowych cieszyło komponowanie własnej mieszanki, żeby z niecierpliwością oczekiwał na swoje zamówienie, aby ciekawiły go nasze opakowania i przede wszystkim - żeby mu smakowało i z chęcią do nas wracał.

  • Jak powstają wasze przekąski? Jak wygląda proces produkcji?

Zawsze powtarzam swoim kolegom, że jesteśmy przede wszystkim firmą produkującą musli, dlatego wszystkie niezbędne maszyny do automatycznego komponowania mieszanek mamy w naszej głównej fabryce w Pradze. Także, proces produkcji większości mieszanek musli, kasz, liofilizowanych owoców jest w pełni zautomatyzowany. Wyjątkiem mogą być nasze smaczne i zdrowe daktylowe batoniki Mixitki, których proces produkcji polega na ręcznym wyciąganiu pestek z daktyli. Następnie mielimy je w maszynie, dodajemy dodatkowe składniki jak np. orzechy i pakujemy.

Jeżeli chodzi o drugą gałąź naszego biznesu – indywidualne mieszanki musli, kasz czy lio-owoców robione na zamówienie naszych klientów, mieszamy je ręcznie w specjalnych sterylnych warunkach, dzięki czemu gwarantujemy wysoką jakość tych produktów.

  • Które wasze produkty cieszą się największą popularnością?

Największą popularnością cieszą się najzdrowsze mieszanki musli oraz kasz. Widzimy również spore zainteresowanie kategorią liofilizowanych owoców. Co ciekawe, pomimo tego, że technologia liofilizacji ma już prawie 90 lat, a na rynku istnieje dużo firm oferujących liofiliozowaną żywność, produkty te będą jeszcze potrzebować trochę czasu aby przebić się do szerokiego grona odbiorców. W Mixit jesteśmy dumni z tego, że pomagamy dostać pod strzechy naszych klientów smaczne i zdrowe liofilizowane owoce. Szczególnie poza sezonem.

  • Połączenia smakowe są nieprzeciętne. Skąd czerpiecie inspiracje na nowe warianty?

W Mixit mamy taką zasadę, że „ Ma być smacznie, ma być zdrowo i ma być tak jak lubisz”. Nowe warianty musli, kasz, batoników czy innych produktów testujemy wewnątrz firmy podczas cyklu degustacji. Każdy zainteresowany może wyrazić swoją opinię. Nie musimy wydawać dziesiątek tysięcy złotych na testy konsumenckie organizowane przez wyspecjalizowane firmy. W wielkim uproszczeniu - jeżeli coś nam smakuje podczas degustacji nowych produktów w kuchni naszego technologa żywności, z bardzo dużym prawdopodobieństwem będzie smakować innym.

Inspiracje czerpiemy również od naszych dostawców, którym zlecamy produkcję niektórych produktów lub składników. Współpracujemy tak z Panem, który sam siebie określa jako „Alchemika czekolady”, jeździ po cały świecie w poszukiwaniu egzotycznych ziół, przypraw i rzadko spotykanych odmian kakaowca, z których potem tworzy dla nas w swojej palarni wyszukane mieszanki czekolad i kremów orzechowo-czekoladowych.

  • Jakie składniki wykorzystywane są przez was do stworzenia przekąsek?

Ponad rok szukaliśmy najlepszych dostawców składników nie tylko z całej Europy, ale ze świata.

Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wykorzystujemy te najlepsze i najświeższe składniki od Polskich, Europejskich i w przypadku egzotycznych składników takich jak pitaja czy miechunka, Azjatyckich hodowców. Na naszym e-shopie każdy może skomponować własną mieszankę z ponad 90 składników, także wybór jest naprawdę szeroki.

  • Planujecie jakieś inwestycje w najbliższym czasie?

Dalsza automatyzacja procesu produkcji poprzez rozszerzenie parku maszynowego. Mamy kilka ciekawych pomysłów na nadchodzące lata.

  • Wasze produkty można znaleźć jedynie na polskim rynku?

Nasze produkty są dostępne nie tylko w Polsce, ale również w Czechach, na Słowacji i od niedawna również na Węgrzech.

  • Prowadzicie jakieś działania w celu ochrony środowiska?

Sprzedajemy nasze musli, kasze i lio-owoce w kartonowych tubach, także do ich produkcji wykorzystujemy wyłącznie recyklowany papier. Ilość plastiku w naszych opakowaniach będziemy systematycznie redukować. Zależy nam na ochronie środowiska. Przedsięwzięliśmy już kroki zmierzające do redukcji odpadów powstających przy produkcji. Cieszę się, że powoli wdrażamy w firmie procesy i sposób myślenia ‘no waste’.

  • Konsument jest coraz bardziej świadomy wyborów żywieniowych. W którą stronę będzie zmierzać polski rynek spożywczy?

Dobre pytanie. Nie jestem wróżką, ale powiem co widzę ja, śledząc trendy i będąc w nieustannym kontakcie z naszym klientem na wszystkich nowoczesnych platformach komunikacji.

To, że konsument jest coraz bardziej świadomy i zwraca coraz większą uwagę na skład produktów, ich funkcjonalność, rodzaj opakowania, kraj pochodzenia nie ulega wątpliwości. Firmy będą się dalej koncentrowały na tworzeniu produktów funkcjonalnych, tzn. z wartością dodaną np. z proteiną, bez dodatku cukru lub słodzonych stewią/maltitolem, bez glutenu, bez laktozy, bez konserwantów itp.

Chcąc sprostać oczekiwaniom klientów mogą powstać polskie odpowiedniki np. takich firm jak Beyond Meat producenta substytutu mięsa opartego na roślinach.

Także kto wie, może za 5 lat będziemy w stanie kupić w sklepie kawałek steaku o smaku wołowiny, zrobionego z 30 rodzajów roślin, z dodatkiem proteiny, bez glutenu i słodzonego stewią.

Mixit to portal, na którym skomponujesz własną mieszankę musli. Wszystko zostanie zapakowane i wysłane do domu bądź do pracy.

fot. Mixit
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ